Paspel maken

Ik ben een ontzettende Pietje precies. Het gebeurd mij dan ook nogal eens dat ik net niet de juiste kleur kan vinden en daar erger ik me dan enorm aan. In het geval van paspel is dan echt de beste oplossing zelf maken zodat de kleuren in jouw project perfect matchen!! Paspel maken is eigenlijk enorm simpel. Je moet er gewoon even aan beginnen. Ik zal je er even doorheen helpen.

1. Deze stap wordt vaak vergeten maar is erg belangrijk. Je moet het touw en de stof even wassen. Dit om ervoor te zorgen dat de krimp eruit gaat. Omdat je voor het maken van paspel over het algemeen katoen en ook touw van katoen gebruikt wil dit bij het wassen nog wel eens erg krimpen.

2. Snij of knip repen stof. Ik neem repen van 3 cm, maar ik gebruik hier geen al te dik touw. Wanneer je touw wat dikker is snij of knip  je ook wat bredere repen. Zoals je op de foto ziet snij ik de repen schuin van draad onder een hoek van ongeveer 45 graden. Dat komt niet heel precies.

image

3. Dan zet ik een ritsvoetje op mijn naaimachine. Je hebt ook speciale paspelvoetjes. Heel handig, maar voor het maken van paspel vind ik een ritsvoetje toch het alles fijnst.

image

4. Ik neem een rechte steek in het midden en ik zet mijn steeklengte op 4. Dat is een grote steek  en dat is prima.

5. Dan vouw ik mijn stroomstok om het touw en ga ik vrij kort langs het touw af stikken.

image

image

5. Dat doe ik tot het einde en klaar is mijn paspel

image