Het bomberjack uit ottobre 3/2016

Ik maakte het bomberjack uit ottobre 3/2016. Geen heel gemakkelijk patroon, maar het resultaat mag er wezen. Ik vind het een gaaf patroon met veel mogelijkheden!!

image

Ik maakte dit patroon als maandproject en heb geprobeerd van vrijwel alle stappen foto’s te nemen. Ik hoop dan ook dat mijn werkbeschrijving voor de meeste van jullie goed te volgen is. Ik ben begonnen met het overnemen van het patroon. De patroondelen zijn te vinden op blad b in het zwart. Daarna ben ik gaan knippen. Aan alle patroondelen moet nog 1 cm naadwaarde worden geknipt behalve aan de delen 11 de zakbiezen.

Uit de voeringstof knipte ik:

1. het voorpand (1 keer uit dubbele stof)

2. het achterpand (1 keer aan de stofvouw)

3. voormouw en mouwversiering ( 1 keer uit dubbele stof en de patroondelen liggen aan elkaar)

4. achtermouw ( 1 keer uit dubbele stof)

 

Uit de buitenstond knipte ik:

1. het voorpand (1 keer uit dubbele stof)

2. het achterpand (1 keer aan de stofvouw)

3. voormouw en mouwversiering ( 1 keer uit dubbele stof en de patroondelen liggen los van elkaar)

4. achtermouw (1 keer uit dubbele stof)

6. Hoekstuk (1 keer uit dubbele stof)

 

uit roze katoen knipte ik:

11. de zakbiezen (2 keer uit dubbele stof en zonder naadwaarde)

12. de zakken (2 keer uit dubbele stof)

en een aantal stroken van 3 cm om paspel te maken. Zie hiervoor ook de tutorial

 

Uit boordevol knipte ik:

8. Halsboord (1 keer aan de stofvouw)

9. Mouwloos (1 keer uit dubbele stof)

10. Heupboord (1 keer aan de stofvouw)

 

Nadat ik alle patroondelen geknipt heb ben ik gestart. Ik weet niet precies waarom, maar ik start altijd met de voering. Die laat ik dan eerst passen voordat ik de rest ga maken.

Eerst speld ik de voormouw 3 op het voorpand 1 met de goede kanten op elkaar zoals te zien op de onderstaande foto. Dan stik ik de naad op 1 cm. Het teveel aan naad knip ik daarna weg. Je hoeft dit verder niet af te werken dit zit straks tussen de voering en de buitenstond. Dit doe ik 2 keer zodat aan beide kanten de voormouw aan het voorpand is gestikt.

image

Dan speld ik de achtermouw 4 aan het achterpand 1 met de goede kanten op elkaar. De naad stik ik weer op 1 cm van de kant. Het teveel aan naad knip ik weer weg. Dit doe ik wederom 2 keer zowel de linkermouw als de rechtermouw.

image

Dan speld ik de voormouw en de achtermouw met de goede kanten op elkaar. De naad stik ik weer op 1 cm van de kant. Dit doe ik 2 keer zowel de linkermouw als de rechtermouw.

image

Tenslotte speld ik de onderzijde van de voormouw en achtermouw op elkaar en de voorpand en het achterpand speld ik ook op elkaar. Hierbij let ik erop dat in de oksel de stiksels precies op elkaar liggen. Dan stik ik de naad weer op 1 cm van de kant. Ik doe dit wederom 2 keer en knip daarna de naad kort af. Let op  bij het stikken van een van de 2  mouwen laat ik een stuk open. Dit gat gebruiken we later om de jas te kunnen keren.

image

image

Als je dit hebt gedaan is de voering klaar. Je kunt die nu even aan de kant leggen.

We gaan verder met de buitenjas en gaan beginnen met de zakken. Dit is even een lastig en precies werkje. Eerst vouw je de zakbiezen in de lengte dubbel. Strijk deze naad even goed dan leg ik d zakbiezen zoals te zien is op de onderstaande foto.

image

Ik stik een vierkant op exact een voet breedte. Deze afstand komt heel precies!!

image

image

Dan knip ik het vierkant in zoals te zien is op de onderstaande foto. Let op knip tot heel precies in de hoekjes. Niet te ver, maar wel ver genoeg.

image

Dan vouw ik de zakbiezen om en ik plak de rits er met wondertape achter. Hierbij is de wondertape van prym echt heel erg handig!!

image

Dan stik ik de rits aan de lange zijden vast (beide kanten). De korte zijden laat ik nog even open.

image

Dan stik ik de zakdelen aan de naadwaarde langs de rits (lange zijden).

image

image

Dan stik ik de zakdelen op elkaar. Ik doe dat met een verstevigingssteek. Mijn dochtertje heeft altijd gaten in haar jaszakken en dat wordt zo voorkomen.

image

Dan stik ik de korte zijden van de zak aan de buitenkant door!! Wanneer je dat hebt gedaan is d zak klaar en dat is naar mijn mening het moeilijkste werkje van deze jas. Onder deze link vind je een videotutorial die ik persoonlijk erg handig vind.

Je hebt de voormouw van de buitenstof uit 2 delen geknipt. Deze delen ga ik nu weer aan elkaar stikken met een paspel ertussen. Over het stikken van paspel zal ik een aparte tutorial maken.

image

Daarna stik je de buitenjas in elkaar. Dit doe je op dezelfde manier als de jas uit voeringstof alleen het keergat laat je achterwege.

Zowel de binnen als de buitenjas zijn nu klaar. Tijd om de jassen samen te gaan voegen.

Eerst ga ik de hoekstukken aan twee kanten op het boord spelden goede kant op goede kant. De naad stik ik weer op 1 cm van de kant.

image

Wanneer ik dat heb gedaan speld ik de lange kant van het boord op de onderzijde van de buitenjas. Het boord is korter dan de jas. Dat hoort zo. Je trekt de noordster wat uit wanneer je stikt. Let er wel op dat je de boordstof nauwkeurig over de jas verdeeld.

image

Daarna speld je de andere kant van het boord op dezelfde manier op de voeringstof. Ook deze naad stik je weer op 1 cm van de kant.

Dan plak ik met wondertape van prym de rits op de buitenstof. Nadat ik hem op zijn plaats heb geplakt stik ik hem vast. (ik plak en stik hem alleen aan de buitenstof). Dit doe je natuurlijk weer met beide delen van de rits.

image

Dan neem ik het halsboord. Deze speld ik op de buitenstof (alleen de buitenstof) en ik stik hem weer op 1 cm van de kant.

image

Dan leg ik de buitenjas met de goede kant op. Binnenjas en ik stik de naad van het heupboord over de rits langs het halsboord en dan over de andere rits terug naar het heupboord. Hier stik ik heel precies over de stiksels die je eerder al hebt gemaakt. Dit gaat het beste met de buitenstof boven. Dan zie je het stiksel het best. Ik ben helaas vergeten om daar een foto van te maken. (Dus als je deze gaat maken. Ik wil heel graag een foto om ertussen te plakken).

Dan knip ik de overtollige naadwaarde weg en de hoekjes knip ik goed weg zodat het mooie scherpe hoeken worden na het keren. Je kunt de jas nu keren door het keergat in de mouw.

Dan ga ik de mouwboorden eraan zetten. Ik begin met het stikken van de boorden tot een cirkel. Hierbij leg ik weer de goede kanten op elkaar.

image

Dan speldt ik het mouwboorden met de goede kant op de mouw van de buitenstof. Alleen de buitenstof. Deze naad stik ik op 1 cm van de kant. Dit doe ik natuurlijk bij beide mouwen.

image

image

Daarna haal ik de buitenmouw en de binnenmouw door het keergat.

image

Dan speld ik het boord met de hoede kant op de goede kant van de keermouw. Let op dat je de mouw hierbij niet draait. Dit is even onwennig, maar kijk goed naar de foto. Zo moet het. Als je het niet vertrouwd kun je hem voor het stikken even goed draaien om te controleren. Dit doe je natuurlijk weer 2 keer.

Dan kun je de mouw weer door het keergat goed draaien en nu hoeven we alleen het keergat nog te sluiten. Dat doe je met een onzichtbare steek. Voor de steek kun je deze tutorial volgen.

image

Als je het keergat hebt gesloten is de jas klaar. Het was een flink karwei, maar het was het vast en zeker waard.

image